USCACIUNEA VAGINALA

Avem produse hidratante pentru fata, de zi si de noapte, pentru maini, pentru par, pentru picioare, pentru corp... sigur nu am uitat ceva? Uscaciunea vaginala afecteaza aproape una din doua femei, si nu doar in perioada menopauzei!

CE ESTE

Peretii vaginului sunt in mod normal supli si au un aspect catifelat datorită unui mecanism de echilibrare delicat care mentine starea normala de hidratare si de lubrifiere a celulelor vaginale (epiteliul vaginal).

In anumite conditii din viata unei femei, se poate produce o tulburare a acestui echilibru. Celule vaginale se deshidrateaza si isi pierd tonusul. Peretele vaginal se subtiaza si isi pierde elasticitatea. Se reduce lubrifierea si apar leziuni de frictiune produse in timpul contactului sexual, in timpul mersului sau al activitatilor sportive. Dispare bariera naturala de aparare si creste predispozitia la infectii vaginale si urinare.

MANIFESTARI

Suntem avertizate despre deshidratarea diferitelor parti ale corpului prin senzatii puternice: "nisip in ochi", "gura iasca", fata "ne strange", pielea "ne mananca"... Ce semnale transmite uscaciunea vaginala?

Majoritatea femeilor se plang de disconfort, manifestat ca senzatie de jena, arsura sau iritatie la nivel vaginal si in jur. Uneori apare senzatie de mancarime. Lipsa lubrifierii este resimtita pe tot parcursul zilei, dar mai ales in timpul actului sexual, cand poate fi insotita de durere.

In formele severe ale uscaciunii vaginale, senzatia de usturime este mai accentuata, se pot produce mici sangerari in timpul contactului sexual, iar infectiile urinare pot fi mai frecvente.

Uscaciunea vaginala are un impact negativ asupra starii de bine a femeii si asupra relatiei de cuplu. Alegerea unui tratament adecvat de la primele manifestari si utilizarea lui regulata restabileste rapid echilibrul vaginal, simptomele dispar, iar femeia isi recapata senzatia de confort si increderea.

Tratament adecvat

CAUZE

Uscaciune vaginala poate surveni la orice varsta, cauzele scaderii hidratarii naturale a vaginului fiind multiple.

Cea mai cunoscuta cauza a tulburarii echilibrului vaginal este scaderea nivelului de estrogen. Aceasta se produce in mod fiziologic, odata cu inaintarea in varsta, anuntand intrarea la menopauza, sau poate fi indusa chirurgical (dupa histerectomie cu indepartarea si a ovarelor) sau asociata unor tratamente medicamentoase (anti-estrogenice indicate in prevenirea recidivei cancerului de san, unele contraceptive, tratamentul infertilitatii, tratamentul endometriozei sau al fibromului uterin).

Menopauza
tratamente medicamentoase

Schimbarile induse de sarcina, atat la nivelul tesutului vaginal, cat si hormonal, sunt responsabile de uscaciunea vaginala resimtita de femei dupa nastere si mai ales in timpul alaptarii.

Nastere si alaptare

De asemenea, stilul de viata isi poate pune amprenta si asupra starii de sanatate vaginala. Fumatul, stresul, anumite obiceiuri de igiena locala pot favoriza instalarea uscaciunii vaginale, indiferent de varsta.

Femeia Activa

Oricare ar fi cauza, tratamentul cu HYALO GYN® amelioreaza rapid si sustinut simptomele uscaciunii vaginale si poate fi utilizat cu incredere cat timp este nevoie pentru recastigarea starii de confort.

Prima alegere

RECOMANDARI

Cel mai important lucru, nu lasa uscaciunea vaginala sa treaca de la sine sau, mai rau, sa preia controlul! In prezent, ghidurile de specialitate sunt unanime in a recomanda inceperea tratamentului de la primele manifestari. Iar ca prima alegere, este indicata folosirea regulata a unui produs hidratant vaginal non-hormonal cu durata lunga de actiune, cum este HYALO GYN®.

In plus, iata cateva sfaturi utile:

  • evitarea produselor intime vaginale care contin sapun sau parfum
  • nu spalaturilor si dusurilor vaginale
  • purtarea unei lenjerii comode, din fibre naturale
  • atentie la medicamentele administrate
  • eliminarea stresului, oprirea fumatului